Старовижівчани храму Благовіщення Пресвятої Богородиці відсвяткували храмовий празник

25 березня Парафія Благовіщення Пресвятої Богородиці УГКЦ селища Стара Вижівка святкувала свій храмовий празник. Богослужіння очолив екзарх Луцький владика Йосафат (Говера) у співслужінні священиків екзархату.

Луцький екзархат відвідали представники всесвітньої організації Kirche in Not

Делегація представників всесвітньої допомогової організації Kirche in Not прибули на зустріч з духовенством Луцького екзархату УГКЦ 19 березня 2024 р. Б. Цей візит відбувся у рамках діяльності моніторингової групи представників організації. До складу візитерів увійшли: Mr. Dominik Kustra, представник офісу у Мексиці, Mr. Jose Maria Gallardo, Керівник Офісу Організації в Іспанії, Mr. Arnaud D’Andigne із французького представництва Kirche in Not. Гостей супроводжував о. Олександр Кусий, відповідальний за співпрацю з медіа у Львівській архидієцезії РКЦ.

Відбулися чергові збори духовенства Луцького екзархату

У монастирі отців-василіян у Луцьку, 19 березня 2024 р. Б. відбулися збори духовенства Луцького екзархату, котрі були позначені кількома важливими подіями. Основною причиною зустрічі отців була презентація нового Служебника, котрий відповідно до “Декрету проголошення текстів нового перекладу українською мовою Божественних Літургій святого Івана Золотоустого та святого Василія Великого”, Вих. № ВА 24/027, вступає в дію 25 березня цього року, на свято Благовіщення Пречистої Діви Марії.

У гостях у Музеї Митрополита Андрея Шептицького побували діти з катедрального храму УГКЦ у Луцьку

Діти зі спільноти катедрального храму у Луцьку 9 березня 2024 р. Б. відвідали музей Митрополита Андрея Шептицького у Львові.

Їхнє паломництво ро Львова розпочалося Божественною Літургією у храмі блаженного Климентія Шептицького, котрий межує із музеєм. Літургію очолив настоятель катедри у Луцьку о. Тарас Омельчук.

У Ковелі відбулося відкриття Ювілейного Року блаженного Миколая Чарнецького

Протоігумен Львівської Провінції Згромадження Найсвятішого Ізбавителя отець Володимир Борейко проголосив відкриття Ювілейного Року блаженного Миколая Чарнецького в однойменній парафії у Ковелі. Цього року відзначається 140 років з дня народження і 65 років з дня смерті блаженного. Проголошення відбулося в рамках святкової програми після Архиєрейської Служби Божої. Ця подія стала першою з програми відзначення цього Ювілею у Львівській Провінції Редемптористів.

У катедральному храмі УГКЦ на Волині відсвяткували 60-ти ліття о. Романа Бегея

28 лютого 2024 р. Б. у катедральному храмі Різдва Пресвятої Богородиці торжественною Літургією за участю єпикопів двох обрядів: східного і західного відсвяткували 60-ліття від дня народження вислуженого пароха цього храму, митрофорного протоієрея Романа Бегея.

В неділю, 25 лютого парафія Вознесіння Господнього, що у Дубно, вітала ювіляра

25 лютого 2024 року в Неділю парафіяни храму Вознесіння Господнього м. Дубно вітали засновника і фундатора парафії п. Івана Кмітя.

Подяка від усієї єпархіальної спільноти, від парафії і священників, які служили і служать на тім місці, де бажання молитися у своїй Церкві стало реальністю. Господь у своїй любові і доброті дає можливість побачити всі ті плоди, які здобувалися непросто, але через молитву і невтомну працю.

Відкриття Ювілейного року блаженного Миколая Чарнецького в м. Ковель

Редемптористи запрошують на відкриття Ювілейного року блаженного Миколая Чарнецького, яке відбудеться в м. Ковель 3 березня 2024 р. Б.

Урочисту Літургію очолить владика Йосафат Говера, Екзарх Луцький, у співслужінні Протоігумена Львівської Провінції Редемптористів отця Володимира Борейка, за участі священиків і парафіян редемптористичних парафій Львова, Тернополя, Новояворівська та Кохавино а також священиків і прочан Володимирського деканату.

«РЯТУЙТЕ ПРИГНОБЛЕНОГО З РУКИ ГНОБИТЕЛЯ» (Єр. 22, 3)  Послання Архиєрейського Синоду УГКЦ в Україні щодо війни та справедливого миру в контексті нових ідеологій

Його спасіння близьке до тих, що Його бояться,
щоб слава Його перебувала в краю нашім

(Пс. 85, 10).

 Дорогі в Христі!

Вступ

    1. Вже десять років ми живемо в умовах війни, а з них два роки Україна занурена в полум’я визвольної війни від повномасштабного нападу російського агресора. Час війни – надзвичайно болісний і жорстокий: вона завдає незліченних травм кожній людині та всьому суспільству. Щодня ми отримуємо трагічні звістки про загибель українців; багато хто вже втратив рідних і друзів; ми стаємо свідками руйнування того, що є для нас найдорожчим, – нашої Батьківщини, нашого сімейного добробуту, нашого щастя, наших мрій. У таких обставинах дуже зрозумілою є схильність людини цілковито віддатися емоціям: поринути у відчай та безнадію або ж дозволити ненависті запанувати в душі. Ці почуття, розпач і ненависть, поневолюють нас й уражують нашу гідність, яку дарував нам Творець. Такі настрої багатьох українців добре передані словами псалмоспівця Давида: «Душа моя – стривожена надміру. Ти ж, Господи, – докіль?» (Пс. 6, 4); «Доки мій ворог буде зноситись надо мною? Зглянься і вислухай мене, о Господи, мій Боже!» (Пс. 13, 4). Водночас якась частина суспільства байдужіє: деякі люди, яких війна заторкнула, може, менше, ніж багатьох інших, намагаються її не помічати, ніби забути про неї. За такою позицією може ховатися як психологічний механізм самозахисту, так і моральна хвороба збайдужіння.

Постанови Дев’яносто шостої сесії Архиєрейського Синоду УГКЦ в Україні, що відбулася 7–8 лютого 2024 року Божого у Львові

ПОСТАНОВИ

Дев’яносто шостої сесії
Архиєрейського Синоду УГКЦ в Україні,

7–8 лютого 2024 року Божого, Львів

1. Задля покращення душпастирської опіки подружжів і сімей вірних УГКЦ, створення в Україні, зокрема в обставинах війни, умов цілісного розвитку та безпеки сімей, у яких панує любов, повага та взаємна підтримка, і на виконання Стратегії просімейної політики УГКЦ:

I. На загальноцерковному рівні:

Про Дев’яносто шосту сесію Архиєрейського Синоду УГКЦ в Україні

7–8 лютого 2024 року Божого в Патріаршому домі у Львові під головуванням Отця і Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава відбулася Дев’яносто шоста сесія Архиєрейського Синоду Української Греко-Католицької Церкви в Україні.

Головною темою цієї cесії Архиєрейського Синоду УГКЦ в Україні була тема «Душпастирство сім’ї в умовах війни». Готувала її для розгляду Комісія УГКЦ у справах родини та мирян під керівництвом Юрія Підлісного, який виголосив програмну доповідь на зазначену тематику.

Черговий вишкіл духовенства Луцького екзархату відбувся у рамках діяльності Інституту постійної формації

Священнослужителі Луцького екзархату разом з Преосвященним єпископом Кир Йосафатом Говерою, взяли участь у формаційному вишколі на тему: «Організація і управління парафіями та залучення волонтерів до служіння в  умовах військового стану», який проходив у Львові-Брюховичах, у духовній семінарії отців-василіян  з 6 по 8 лютого 2024 р. Б.

Вічні обіти в Згромадженні Сестер Божого Провидіння

На свято Стрітення Господнього, коли Церква в особливий спосіб відзначає день богопосвячених осіб, у Храмі Генерального Дому Згромадження сестер Божого Провидіння дві сестри, Анна Глуховецька та Йоанна Діпіно склади свої вічні обіти.

Глава УГКЦ проголосив новий Служебник

25 січня 2024 року Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав проголосив тексти нового перекладу українською мовою Божественних Літургій святого Івана Золотоустого і святого Василія Великого та постановив розпочати звершення Божественної Літургії згідно з цим перекладом від 25 березня 2024 року — свята Благовіщення Пресвятої Богородиці.

Дев’ятниця до 150-ліття мученичої смерті Пратулинських мучеників на парафії св. Архистратига Михаїлау м. Луцьк

На парафії Архангела Михаїла Луцького екзархату УГКЦ м. Луцьк з 15 по 23 січня 2024 р. Б відбулася молитовна Дев’ятниця перед мощами на честь 150-літнього ювілею мученичої смерті Пратулинських мучеників – 13 греко-католицьких мирян села Пратулина, розстріляних 24 січня 1874 року сотнею царських солдатів за відмову передати сільську церкву російському православному священикові.

Top