Проповіді

Кожного дня ми чуємо про кровопролиття, хвороби, ДТП, нестабільність, різного роду терпіння… Більшість з нас переживає: а що на мене чекає завтра? Через наші переживання за завтрашній день у наше життя вселяється страх, який паралізує нашу свідомість, життя і віру. Через страх у наше серце закрадаються сумніви, розчарування, депресія і навіть різні хвороби, які пов’язані з нервовою системою. Як ж тоді боротися зі страхом, до кого звернутися, щоб бути впевненим у завтрашньому дні?

Як завжди із запізненням хочемо поділитися живим свідченням дії Божого Провидіння, яке провадить нашим життям під час наших духовних місій надихаючи звершувати важливі завдання для нашої Церкви, та спасіння людських душ. Непомітно пролетіло ось уже 70 днів з того дня, як ми з владикою Дмитром Григораком та о. Терентієм Цапчуком, ЧСВВ відкликаючись на прохання блаженнішого Святослава та отримавши благословення від нашого вл. Йосафата (Говери), екзарха Луцького, ігумена о. Михайла Іваняка, ЧНІ та о. протоігумена Андрія Рака, ЧНІ вирушили в дорогу до Риму 28 листопада 2016 року.

У гамі Різдвяних святкувань, Свята Церква виокремлює широкою палітрою гімнографії і тих праведних осіб, життя яких стало первинним уготованим вертепом для Воплочення Божого Сина. Окремий чин серед хорів святих займає Пресвята Богомати, яку величаємо «чеснішою від херувим і незрівнянно славнішою від серафим». Саме тому хочемо представити вашій увазі декілька фундаментальних думок, які Святі Отці висловлювали про Діву з Назарету,  краплина за краплиною черпаючи з бездонної чаші її Таїнства.

МИР ВАМ! Це перші слова, які промовив Ісус після свого Воскресіння. І ці слова віддзеркалюють саму особу Христа, який взяв на себе усі гріхи світу, переніс найважчі терпіння і переміг смерть, щоб примирити нас із Небесним Отцем, даруючи кожному життя вічне, і роблячи кожного з нас дитиною Божою,  спадкоємцем Божого Царства. Через ці дорогоцінні два слова Ісус дарує знову нам Себе, як того, Хто переміг смерть.

Слава Ісусу Христу!

 Дорогі в Христі брати і сестри!
Сьогодні переживаємо першу неділю Великого Посту. Текст сьогоднішньої Євангелії розповідає про зустріч Ісуса Христа з Филипом, а потім з Натанаїлом, а перед тим відбулися інші зустрічі Ісуса з Андрієм, Іваном та Петром, що стали його учнями… У цих зустрічах, що закінчувалися покликанням до нового апостольського служіння, здавалося, не відбувалося нічого особливого, але учень, як наприклад Филип, чує виразний голос Ісуса: „Іди за мною”. Филип залишався вільним у виборі, міг піти або ні, але слова Христові були дуже сильні, так що, коли Филип зустрів Натанаїла, говорить до нього: „Ми знайшли того, про кого Мойсей у законі писав і пророки, - Ісуса, Йосифового сина, із Назарету”. Зустріч із Христом, його слова до Филипа, чинять у останньому переміну і не замикаються у ньому самому, але він ділиться цим з іншими.

Навіялися спогади про одну повчальну історію, а саме про Воскресіння Христа, який через маленького хлопчика воскресив його сім'ю. На жаль автора не пригадую.